10 argument

Bibeltolkning och tradition skiljer mellan olika kyrkor. Men mycket är också gemensamt. Det finns mycket mer att säga om detta. Och det kommer vi att göra :-)

1 Fasta
Att avstå från alkohol som ett tecken på sorg över tillståndet bland människor och för att prioritera det andliga livet, är ett urgammalt motiv för nykterhet.

2 Rädda dig själv och dina vänner
Kristna som dricker måttligt löper de samma risk att fastna i missbruk som alla andra svenskar. Hur många liv skulle det kosta din församling? Ditt liv?

3 Från förgiftning till långsam död
Det är aldrig ”riskfritt” att dricka alkohol. Enligt vanliga normer som för andra giftiga ämnen får en frisk, vuxen man inte dricka mer än en flaska lättöl om dagen.

4 Respektera Guds tempel
Nya testamentet berättar att vår kropp Andens tempel. Skada inte det med alkohol.
Mer om kroppen som tempel här
Mer om hälsa och alkoholskador här

5 Smit inte från livet
Droger skickar de massor av falska kemiska meddelanden genom kroppen som ersätter signalerna från världen utanför.

6 Två ord för vin i Bibeln
Allt vin i bibeltexten är inte alkholhaltigt. Hebreiskan har två ord som översatts med ”vin” i Bibeln. Det ena betyder druvjuice och det andra betyder jäst druvjuice, som man blandade med vatten.

7 Skapelsen
Vi är skapade för att leva alkoholfritt. Vi har till och med ett inbyggt reningsverk som tar bort all alkohol som kan finnas naturligt omkring oss, innan den når hjärnan.

8 Kallelsen
Enligt Nya testamentet är vi alla präster. Och precis som i det gamla testamentet kan prästen inte tjänstgöra om han druckit alkohol.
Nasirer och andra personer med speciell kallelse kunde heller inte dricka alkohol.

9 Bär ”god frukt”
Andens frukt är de goda egenskaper som Guds ande ger. Men de är inte andligare än att de påverkas av alkohol: … tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet … Andens frukt blir fallfrukt.

10 Acceptera bara äkta vara
Att bedöva sina sinnen är verklighetsflykt. Andlig pånyttfödelse ersätter ofta drogberoendet och ger nytt liv. Berusning och andliga upplevelser ska inte kunna förväxlas.

Stanley Almqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *