Ordlista

I vårt samhälle …
… finns det ett ord för den som inte dricker alkohol: ”nykterist”.
… finns ett ord för dem som havererat socialt på grund av alkoholmissbruk: ”alkoholist”.
… finns inget ord för dem som dricker alkohol – trots att de är i majoritet. Eller kanske just därför? Det är ju majoritetens privilegium att ge öknamn åt minoriteter.

Förskönande omskrivningar
De flesta ord som används för att beskriva det som hör ihop med alkohol är ursäktande, förskönande eller direkt vilseledande.
Festa = dricka alkohol, med eller utan underhållning
Glad = berusad
Törstig = alkoholsug
Ta ett glas = dricka en obestämd mängd alkohol
Stark = giftig
Berusan = förgiftad
Droger = såna droger som jag inte använder

Absolutist
De som aldrig dricker någon alkohol alls (i alla fall inte medvetet) kallas absolutister. (Det har inget med varumärket Absolut att göra.)

Abstinens
Abstinens, fysiska sjukdomsreaktioner, ofta influensalika, när missbrukaren inte tillför ny drog.

Alkohol
Ordets nuvarande betydelse har uppkommit ur det medeltidslatinska uttrycket a´lcohol vi´ni ”det finaste i vinet” – det vill säga spriten.
Alkohol kallas etanol när man tankar bilar med det.
I kemin är ”alkoholer” samlingsnamn för en hel grupp giftiga ämnen. Vanlig alkohol har formeln C2H5OH.

Alkoholist
Eftersom ingen vill kallas alkoholist finns ingen tydlig gräns för vad det är. Det räknas till och med som förtal att kalla någon alkoholist, även det är uppenbart sant.
Men om vi ändå skall försöka är det; någon som inte längre kan vara utan alkohol.

Beroende
Beroende betyder att bruket inte längre är frivilligt utan har blivit ett tvång. Människor är natuligtivs beroende av många ämnen som inte är skadliga: Syre, socker, vatten osv.

Fysiskt beroende
Fysiskt beroende är ett tillstånd där kroppen har anpassat sig till drogen och abstinenssymptom uppträder om tillförseln upphör. Personer som använt heroin vid enstaka tillfällen uppger dock att de inte upplevt något fysiskt beroende.

Psykiskt beroende
Psykiskt beroende uppstår när själva drogen blir det centrala i en persons tankar, känslor och aktiviteter och det därför blir svårt att sluta.

Berusning
All berusning beror inte på giftiga ämnen. Förhöjd livskänsla kan bero på naturliga erfarenheter av kärlek, Gud eller annat.

Drog
”Kaffe och chokladkakor är väl också droger – och spel om pengar?”
Varje gång någon talar om droger kommer invändningen. Därför bör vi komma överens om vad vi menar med drog. En drog har tre egenskaper:
• Giftig (Att det skadar kropp och själ.)
• Berusande (Förändrar känslor, självkontroll och verklighetsuppfattning.)
• Beroendeframkallande (Kroppen kräver mer av ämnet.)

Den här definitionen är allmänt accepterad. För att kallas drog måste den ha alla tre egenskaperna. Det lämnar både kaffe och cigarretter utanför diskussionen. Säga vad man vill om kaffe, men dricka sig redlös på det kan man i alla fall inte göra!

Ordet drog användas ju också om medicin. Men det är ju en helt annan sak – så länge de inte missbrukas.

Helnykterist
Eftersom även de som dricker alkohol ibland gärna kallar sig nyktra eller nykterister, behöver de ett ord för de som alltid är nykterister. Men egentligen borde det räcka med att säga nykter.

Missbruk
Missbruk betyder egentligen fel användning. En nyare och bättre variant är ”skadligt bruk”, alltså att använda något trots att det skadar. Missbruk betyder inte alltid att personen är beroende.

Nykterist
Den som inte dricker alkohol kallas nykterist av dem som gör det. De behöver ett ord för naturliga giftfria människor. Men det borde räcka med att säga nykter.
En nykterist dricker inte något med mer än 2,25% alkohol.

Tolerans
Tolerans syftar på att man efter ett tag inte reagerar lika mycket på drogen. Då måste ta mer för att uppnå samma effekt som tidigare.

Stanley Almqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *