Bibelns värld

I vårt samhälle kan man få tag i droger från hela världen och det kommer nya typer av droger hela tiden. Fast Bibeln kom till under flera tusen år hände inte mycket, där nämns bara alkoholdrycker, så när det gäller droger var det en helt annan värld.

Bibelns värld var verkligen en alkoholkultur. Från Noa och ända till Paulus sista brev finns bara ”jästa drycker” – vin, öl och sånt. Man hade inte ens lärt sig öka alkoholhalten i vinet genom att destillera det till brännvin.

Före ”floden” nämner Bibeln varken alkohol eller jäsning över huvud taget. Alkoholen upptäcktes av Noa. (Ja det är samma ”Gubben Noak” som hyllas i snapsvisan.) Han odlade druvor och saften jäste och blev giftig. Noa drack sig redlöst berusad och somnade. Ända sedan dess har vinet följt Noa och hans barn.

Den första fyllan slutade i en familjetragedi där han förbannade och tog avstånd ifrån sin yngste son. Och det var bara början, som bekant…

Jesus växte alltså upp i en riktig alkoholkultur, egentligen en vinkultur, till skillnad från vår omfattande drogkultur. Men det var en vinkultur på andra villkor än idag. För att jämföra vår verklighet med Bibeln är det nödvändigt att veta:
– Alkoholdryckerna var svagare. Starksprit fanns inte alls.
– Narkotika existerade inte.
– Brygga vin var nödvändigt för att bevara vinet i det varma
klimatet.
– Det är svårt att göra vin. Ännu svårare att göra stora mängder vin, som smakar gott, för att det jästs under primitiva förhållanden. Att styra temperatur etc var inte lika lätt då.
– Därför var vin dyrare och fattigt folk blandade ut vinet med vatten.
– Kulturen var judisk, inte hednisk som vår.

Personer som Gud avskiljer till specialla uppdrag måste vara nyktra: de judiska prästerna och nasirerna, Daniel och hans kamrater i Babel, Johannes Döparen med flera.
Trots att Bibelns händelser utspelar sig i en vinkultur finns inget försvar för berusning. Tvärtom finns flera varningar i Bibeln, både i Gamla och Nya testamentet, för att använda vinet som drog.

Stanley Almqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *