Pingst vill dricka på fritiden

Pingst har centralt jobbat med en alkohopolicy. Efter några prutningar har de slagit till och beslutat att personalen inte ska dricka alkohol på arbetstid och att övriga representanter inte ska dricka eller bjuda på alkohol när de representerar Pingst.
Därmed är en hudraårig tradition av helnykterhet i pingströrelsen officiellt bruten.

Kravet på helnykterhet bland anställda prutades bort. Likaså formuleringar som styrde de lokala församlingarna i nykter riktning.

– Vi i personalen ifrågasatte att det skulle gälla alla centralt anställda och att det skulle gälla även på fritiden, säger Tomas Hagvall som varit personalrepresentant. Vi undrade om det kunde vara arbetsrättsligt korrekt.

– Det var det som var den stora knäckfrågan, säger Sten-Gunnar Hedin, föreståndare för Pingst FFS. Man kan inte styra människors privatliv. 

Nu har medlemmarna i Pingst officiellt ett ”privatliv” som är skilt från ”kyrklivet”. Det är inte aktuellt att kräva att medlemmar i Pingst ska leva alkoholfritt.

Den nya policyn motsvarar vad de flesta andra folkrörelsekyrkor i Sverige har bestämt: Nykter på jobbet och alkoholfri representation. Men det är ett avsteg från pingströrelsens tradition av helnykterhet. 

– Som kyrka har argumenten för helnykterhet inte varit självklara. Det är inte teologiskt hållbart, menar Sten-Gunnar Hedin. Det finns texter i Bibeln som stöder en nykter livsstil, men Bibeln kräver inte helnykterhet.

Stanley Almqvist
Källa: Dagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *