Nykter Valborg i Göteborgskyrkor

De två största frikyrkorna i Göteborg, Smyrna och Saron, firar Valborg gemensamt och helnyktert för alla ungdomar.

– Tanken är att våra ungdomar ska ta med sig sina kompisar. Satsningen är utåtriktad och vi sprider information om kvällen på Facebook och genom andra kanaler. Till exempel har vi affischer som ungdomarna kan sätta upp på sina skolor, berättar Sara Roos.

– Valborg är en helg då många ungdomar brukar supa sig berusade. Några gör också sin alkoholdebut. Vi vill vara ett alternativ till den kulturen och visa att det går att ha roligt utan alkohol, säger Cornelia Leander.

Läs mer om detta i Dagen

Stanley Almqvist

Julsångerna om julspriten

Ett par plattor med kristen anknytning sticker ut i floden av julskivor: De som vågat ta in julfirandets baksida i sina jullåtar!

Köp, lyssna och se. Gör skillnad för barnen i din omgivning genom att bjuda på din nykterhet. Bättre än knäck och godis för många!

”Härlig blir jorden några timmar. Välsigna barnet och hans mor, Hoppas att far är hyfsat nykter…” sjunger Irma Schultz-Keller i låten Önska dig en stilla natt på hennes och Uno Svenningssons nya skiva.

Josef Tingbratts ”I Skuggan Av Jul” ägnas helt åt helgens alkoholvanor. Sången är tillägnad de som lever I skuggan av jul med alkoholmissbruk, misshandel och bråk.
”Flaskorna vittnar om julnattens stök. Jag bad dom att lyssna. Han gjorde ett försök. Förhoppningar fanns om en lycklig vit jul, han vaknar på juldan – i skuggan av jul.”

Stanley Almqvist

Femdubbling

Jag förstår att ni längtar efter riktigt kristna tankar om alkohol och nykterhet. På en månad har besöken här femdubblats!

Många kristna tror att de måste bli som IOGT:are om de engagerar sig i alkoholfrågan. Inget kan vara mer fel. Det handlar inte om att jaga procentandelar, utan om att frivilligt välja ett liv som nykter tillsammans med Jesus.

Det finns en kristen nykterhet för tjugohundratalet också!

Stanley Almqvist

Berusade barn populärt

Berusade barn är populära på YouTube. De två mest uppmärksammande i TV och andra medier är de här två.


Fler än 83 miljoner har tittat på David som är halvt borta efter bedövning hos den amerikanske tandläkaren!

I fyrans morgonteve konstaterade panelen att man måste ha upplevt drogrus för att förstå hur kul filmen är.


Snart har 6 miljoner roat sig med Johannes Nyholms dotter.
Hon gestaltar, visserligen omedvetet men ändå, en äldre kvinna.
– Berusade vuxna beter sig som barn och barn beter sig som berusade vuxna, var kommentaren i morgonpanelen.
En klar koppling mellan barndom och berusning, alltså.

Det är nog inte medvetet från dem som lägger ut sia barn på Internet. Men det är små steg mot att bryta det enda tabuet för alkohol: barnen. Ett nytt sätt att smutsa ned barndomen med alkohol.

På YouTube hittar man 5 500 filmer om man söker på ”drunk baby”.

Stanley Almqvist

Sjukt

Drickarnas perspektiv på livet är alltid lika överraskande och märkligt för oss som inte har nött in dom spåren i hjärnan.
På tal om åldrande: ”Bättre att ha Parkinson o få i sig halva drinken, än Alzheimer och glömma vart man ställde den”
Det enda vettiga är väl att inte förvärra situationen med alkohol, vare sig man har den ena eller andra sjukdomen?

Enkel logik av Stanley Almqvist

 

Mjölkdrink helt okej

Livsmedelsverket har ändrat sig. De tycker att det är okej om mammor som ammar dricker vin. Men det tycker inte de som jobbar med barn och alkohol-frågor.


Livsmedelsverket har tittat på forskning som visar att mycket lite av alkoholen kommer ut i mjölken. Vad de inte tänker på är att alkohol inte bara är molekyler. Den som dricker alkohol reagerar inte normalt och kan missta sig i en nödsituation. Sen kan mjölken ta smak av vinet.

Var rädd om kontakten med barnet. Det sociala priset för alkoholen är högt.

– Den tid då barnen är små kommer inte i repris och den tid du ammar är du med och förebygger allergier och annat som ditt barn kan slippa i framtiden. Var en medveten vuxen och äventyra inte ditt barns säkerhet, säger Lotta Johansson på Blå bandet.

Hon jobbar med föräldrar, barn och alkohol. Och risken är stor att 1 till 2 glas blir flera.

Förresten: Är det inte konstigt att just vinet blir ofarligare ju svårare det är att sälja i EU? Vad ska de stackars vinbönderna göra av sitt överskott?

Stanley Almqvist
Källa: Dagen